Knäskador

Vanliga skador våra kunder har när det kommer till knä är hopparknä, en annan vanlig knäskada är löparknä.

Kontakta oss

Boka behandling

https://fullfunktion.se/wp-content/uploads/2021/09/inner_image_07.jpg

Knäsmärta – Symptom och behandling

Knäsmärta – Symptom och behandling

Vanliga skador våra kunder har när det kommer till knä är hopparknä (jumpers knee), en annan vanligt förekommande skada är löparknä.

Skadorna beror ofta på att det så kallade tractusbandet (senvävnad) har blivit överspänt, vilket kan bero på spänningar i den stora sätesmuskeln eller i höftböjarmusklerna då dessa tillsammans bildar tractusbandet. Eftersom tractusbandet är fäst på utsidan av knät så kommer friktionen mellan knät och tractusbandet att skapa en irritation vilket på sikt kan skapa inflammation, andra orsaker till smärta i området kan vara svullet knä, ledbandsskada eller artros.

Främre knäsmärta som PFSS leder till knäont som uppkommer framtill vid undersidan av knäskålen och är ofta godartad och beror på bristande knästabilitet. Detta skulle eventuellt kunna leda till att du råkar ut för ett så kallat hopparknä. Den viktigaste muskeln i knästabiliteten är M.vastus medialis (droppmuskeln) som sitter på insidan av knät. Har du ont på baksidan av låret kan smärtan även bero på ischias. Ischiassmärta upplevs ofta som obehagligt och ska behandlas av en naprapat eller sjukgymnast och bör sedan följas upp med rehab. Ett överansträngt knä kan även leda till ledvärk, slatter / schlatter vilket är en annan vanligt förekommande knäskada bland unga idrottare.

Främre knäsmärta (PFSS)

PFSS (Patellofemoralt smärtsyndrom) är en vanlig idrottsrelaterad knäskada..

Vad är främre knäsmärta (PFSS)?

PFSS betyder Patellofemoralt smärtsyndrom och är en vanlig idrottsrelaterad knäskada. PFSS är generellt sätt en överbelastningsskada, men den uppkommer även akut och orsakar då främre knäsmärta. Skadan är vanlig bland unga idrottare och tonåringar, men även äldre drabbas.

Symptom främre knäsmärta (PFSS)?

Vanliga symptom om man drabbats av PFFS är en huggande smärta runt knäskålen när man exempelvis går ned för en trappa. Ont i knät som upplevs som knivhugg vid exempelvis djupa benböj. Alternativt en dov värk i knät som gör att man får ont om man sitter still med benen en längre stund utan att sträcka på benen.

Behandling främre knäsmärta (PFSS)?

För att kunna behandla främre knäsmärta (PFSS) på ett korrekt sätt behövs att ni träffar en av våra naprapater. Vi undersöker vid det tillfället för att utesluta andra skador och sjukdomstillstånd. Utifrån den träffen kan vi hjälpa er med eventuellt rehab/träningsprogram baserat på ert behov. Vi kan även hjälpa till med att rekommendera rätt typ av knäskydd eller tejpning samt erbjuda ortopediska skoinlägg om behov finns för detta.

https://fullfunktion.se/wp-content/uploads/2021/09/inner_image_08.jpg
https://fullfunktion.se/wp-content/uploads/2021/09/inner_image_07.jpg

Hopparknä

Hopparknä kan beskrivas som en förslitningsskada som orsakar smärta i framsidan av knät..


Vad är hopparknä?

Hopparknä kan beskrivas som en förslitningsskada som orsakar smärta i framsidan av knät. Skadan kallas hopparknä då den ofta drabbar idrottare som är aktiva inom sporter där det sker mycket hopp, exempelvis fotboll, handboll och basket. Skadan uppkommer då senan under knäskålen överbelastas vilket leder till värk i knä.

Symptomen vid hopparknä är ofta tydliga då man upplever en tydlig smärta på knäts framsida. Smärtan uppkommer under knäskålen där patellarsenan fäster. Hopparknä förvärras ofta vid ansträngning. Har man en mildare variant av skadan så får man ofta ont i knät efter att ha utfört en aktivitet, men när skadan förvärras så kommer man även känna av den i ett tidigare skede av aktiviteten.

Hopparknä behandling

Vi rekommenderar att du får ditt knä undersökt om du misstänker att du drabbats av hopparknä. Vi hjälper dig bland annat med rehab och övningar som hjälper dig bli kvitt besvären vid hopparknä.

Du bör alltid få misstänkt hopparknä undersökt av en av våra naprapater på vår klinik i Stockholm för att få en korrekt diagnos och behandling.

Schlatterknä / Slatter

Orsaken till schlatterknä beror på att tillväxtzonen och växtprocessen rubbas med smärta som följd.

Vad är schlatterknä / slatter

Shlatterknä / Morbus Schlatter ser man nästan uteslutande hos äldre barn och vuxna. Orsaken beror på att tillväxtzonen och växtprocessen rubbas med smärta som följd. Allra vanligast är att schlatterknä uppstår hos idrottsutövande ungdomar mellan 8-15 år. Det vill säga, barn som inte vuxit klart.

Vid schlatterknä/ Morbus Schlatter/ Osgood Schlatter uppstår smärta där knäskålssenan fäster mot underbenet. Smärtan kan upplevas som allt från svag till intensiv vid en sådan grad att man är begränsad från större rörelser. Där schlatterknät är inflammerat återfinns ofta en svullnad eller förtjockning som är öm och som skapar smärta vid beröring. Smärtan blir mer intensiv vid aktiviteter som exempelvis benböj, gång i trappor, jogging eller hopp.

Behandling schlatterknä?

Schlatterknä är i sig helt ofarligt som oftast läker ut av sig själv. Eftersom det oftast drabbar unga så försvinner besvären hos de allra flest. Men för de som drabbas så kan det fortfarande vara väldigt besvärligt och behöva utstå en hel del smärta. Det bästa är att fortsätta träna och vara aktiv så länge in smärta uppstår.

För att vara säker på att det är schlatterknä kan du boka en tid hos en av våra naprapater. Vi kan då också hjälpa till med övningar och råd för att kunna minska smärtan & andra besvärande symptom. Men framförallt också för att konstatera att det inte är något annat än schlatterknä.

https://fullfunktion.se/wp-content/uploads/2021/09/inner_image_08.jpg
https://fullfunktion.se/wp-content/uploads/2021/09/inner_image_07.jpg

Löparknä

Löparknä beror oftast på att det så kallade tractusbandet (senvävnad) blir spänt.

Vad är löparknä?

Att du får spänningar i tractusbandet (senvävnad) beror på överansträngning eller spänningar i stora sätesmuskeln. Samt en av höftböjarmusklerna då dessa tillsammans bildar tractusbandet. Då tractusbandet fäster in på utsidan av knät så kommer friktionen mellan knät och tractusbandet skapa en irritation och på sikt en inflammation. En av anledningarna till att sätets- och höftböjarmuskeln blir överansträngda kan vara för snabb stegring i träningen eller problem med bål och bäckeninstabilitet.

Löparknä behandling

Du bör alltid få knäskador undersökt av en professionell naprapat för att få en korrekt diagnos. Behandling av löparknä är inget undantag. För att undvika att förvärra skadan så rekommenderar vi att låta en naprapat titta på knäet. Då kan naprapaten ge er rekommendation på korrekt behandling av ditt löparknä.